понедељак, 3. новембар 2008.

NOVA GENERACIJA DIJAGNOSTIČKIH ALATA OMOGUĆIT ĆE BRZO I UČINKOVITO TESTIRANJE NA RAZNE BOLESTI

Djagnoza za 15 minuta

Obećavajuća ispitivanja novih biosenzora pokazala su da mogu detektirati širok dijapazon analita, uključujući biomarkere prisutne kod karcinoma prostate, jajnika, moždanog udara, multiple skleroze, srčane bolesti i gljivičnih infekcija

Dosad nezamisliva brzina dijagnosticiranja bolesti poput karcinoma i multiple skleroze uz pomoć jednostavnog testa više ne predstavlja znanstvenu fantastiku, a s novim metodama za pravovremenu dijagnozu (ili pak samo prognozu) više ne treba čekati da simptomi uzmu maha, već se posvetiti preventivi. I dok Biophysical već sada nudi svima, doduše onima dubljeg džepa, da nakon samo jednog vađenja krvi dobiju veoma opširnu analizu stanja organizma i zdravlja, odnosno bolesti koje im tek prijete, nova tehnologija koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu obećava mnogo dostupniju zdravstvenu zaštitu uz jednostavniju i usmjereniju dijagnostiku.
Naime, tim britanskih znanstvenika razvio je tehnologiju biosenzora što koristi antitijela za detektiranje biomarkera (molekula u ljudskom organizmu koje služe kao biološki indikatori za razne bolesti) i to mnogo brže od trenutačno dostupnih metoda korištenih diljem svijeta.
– Većina komercijalnih tehnologija biosenzora bazirana je na enzimima koji su ograničeni na detektiranje određenih molekularnih ciljeva, pa smo mi radili na novoj generaciji biosenzora temeljenima na antitijelima koji su stoga mnogo svestraniji, a takvi se imunosenzori razlikuju od postojećih i po tome što ih se relativno jednostavno može proizvoditi i plasirati na tržište – istaknuo je dr. Paul Millner s Fakulteta bioloških znanosti na Sveučilištu u Leedsu, koji je koordinirao projekt ELISHA započet 2004. godine u okviru Šestog okvirnog programa (FP6) Europske unije za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti s ciljem razvijanja »user-friendly« imunosenzora.

Svestrani biomarkeri


Tehnologija razvijena kroz interdisciplinarnu suradnju europskih istraživača i komercijalnih partnera umreženih u 2,7 milijuna eura vrijednom projektu bit će od velike koristi u liječničkim ordinacijama za točnije utvrđivanje stanja i daljnju obradu pacijenata, kao i u bolnicama gdje će znatno ubrzati potrebnu dijagnostiku. Obećavajuća ispitivanja novih biosenzora pokazala su da oni mogu detektirati širok dijapazon analita, uključujući biomarkere prisutne kod karcinoma prostate, jajnika, moždanog udara, multiple skleroze, srčane bolesti i gljivičnih infekcija, a znanstvenici također vjeruju da bi se pomoću nove tehnologije moglo dijagnosticirati i bolesti poput tuberkuloze i HIV-a.
– Nova generacija dijagnostičkih alata omogućit će testiranja na razne bolesti jer pomoću njih možemo detektirati bilo koji analit brže, jeftinije i mnogo jednostavnije nego dosadašnjim metodama koje su široko prihvaćene – kazao je dr. Millner, dodavši da se krv i urin najčešće testiraju na markere bolesti uz pomoć tzv. ELISA metode (Enzyme Linked Immunosorbant Assay) koja je razvijena 70-ih godina prošloga stoljeća, a osim što iziskuje educirano osoblje, njeni su veći nedostaci i relativna skupoća te činjenica da je potrebno oko dva sata za završetak dijagnostičkog procesa.
Stoga su znanstvenici iz Leedsa uvjereni da bi nova tehnologija koja omogućava rezultate unutar vremenskog roka od samo 15 minuta mogla uskoro postati nezamjenjiva, a u planu je i masovna proizvodnja u obliku manjih naprava veličine mobilnog telefona s ugrađenim različitim biočipovima, ovisno o bolestima na koje će biti potrebno testiranje pacijenata.

Spin-out kompanija


– Kreirali smo jednostavan kontrolno-mjerni probor za lakše korištenje i razumijevanje biosenzora, a valja istaknuti da će funkcionirati na način sličan instrumentima za određivanje koncentracije glukoze u krvi koje trenutačno koriste dijabetičari – naglasio je dr. Millner, dodavši da će nova tehnologija uvelike olakšati rano dijagnosticiranje i liječenje mnogih bolesti, ali i provođenje potrebnih testova u svim okolnostima, neovisno o blizini laboratorija, a s cijenom nižom od 1000 funta takvi bi uređaji mogli izazvati pravu revoluciju u dijagnostici.
Na tržište koje vapi za pouzdanim, jeftinim i jednostavnim dijagnostičkim instrumentima novi bi proizvod u roku od tri godine trebala donijeti spin-out kompanija ELISHA Systems Ltd. koju je osnovao dr. Tim Gibson u suradnji s komercijalnim partnerima Uniscan Instruments Ltd. i Technology Translators Ltd., a izuzetno osjetljivi biomolekularni senzori koji će znanstvenike opskrbljivati s biološki relevantnim informacijama trebali bi uskoro postati svakodnevnim pomagalima u medicini, ali i mnogim drugim područjima.
– Analiti korišteni u našem istraživanju samo su vrh ledenog brijega potencijalnih mogućnosti primjene jer smo pokazali da se tehnologija koju smo razvili može koristiti i za testiranje okolišnih čimbenika, pa tako biosenzorima za jednokratnu uporabu možemo ispitati prisutnost herbicida i pesticida u vodi ili pak antibiotika u mlijeku, što postaje sve aktualnije pitanje javnoga zdravstva– zaključio je dr. Gibson.


POVEZANE VESTI

Nedavno je tim znanstvenih naučnika razvio biosenzor koji otkriva prisutnost glutena u hrani. Razvijeni mikrosustav ima ugrađene module koji otkriva prisutnost glutena u hrani.

Prim. dr. Ludvig Sollid iz Osla, tvrdi da ima snažne dokaze kako je celijačna bolest T-ćelija imunološkog sistema, te razvija peptidne derivate glutena koji bi T-ćelije prihvaćale. Ova mogućnost razvoja proizvoda sa ,,prihvatljivim" glutenom, predstavljala bi veliki doprinos u bezglutenskoj ishrani.

Izvor: Medicina.hr

Нема коментара: