недеља, 30. новембар 2008.

Biosenzor za otkrivanje glutena u hrani

Biosenzor za otkrivanje glutena u hrani!

Nove nade za oboljele od celijakije


Nedavno je tim europskih znanstvenika razvio biosenzor koji otkriva
prisutnost glutena u hrani te na taj način osobama koje boluju od celijakije
pomaže u detekciji ovog za njih opasnog proteina. Celijakija je bolest
uzrokovana intolerancijom probavnog sustava pacijenta prema
pšeničnom proteinu, glutenu, kao i sličnim proteinima iz raži i ječma.

Cilj projekta je bio razvijanje mikrosustava sa ugrađenim modulima koji
otkrivaju prisutnost glutena u hrani.
Prim. Dr. Ludvig Sollid iz Osla, tvrdi da ima snažne dokaze kako je
celijakija bolest T- stanica imunološkog sustava i njegov tim upravo
razvija peptidne derivate glutena koje bi T- stanice prihvaćale.

Sva ova nova istraživanja pružaju veliku nadu za osobe koje
boluju od celijakije jer gluten se vrlo često upotrebljava u
prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Sama mogućnost
razvoja proizvoda sa "prihvatljivim" glutenom predstavlja
velik korak za pacijente koji su, nažalost, doživotno osuđeni
na bezglutenske dijete.


Rješenje za celijakiju?

Biosenzor za otkrivanje glutena u hrani!

Nedavno je tim Evropskih znanstvenika razvio biosenzor koji otkriva
prisutnost glutena u hrani i na taj način pomaže osobama koje boluju
od celijakije - bolesti od koje pati više od milijun Evropljana.

Cilj projekta je bio razviti mikrosistem sa ugrađenim modulima koji otkrivaju
prisutnost glutena u hrani.

Celijakija je bolest uzrokovana intolerancijom probavnog sustava pacijenta
prema pšeničnom proteinu, glutenu, kao i sličnim proteinima iz raži i ječma.
Pr.Dr. Ludvig Sollid iz Osla, također tvrdi da ima snažne dokaze kako je
celijakija bolest imunih T-stanica i njegov tim upravo razvija peptidne
derivate glutena koje bi T- stanice prihvaćale.

Sva ova nova istraživanja pružaju veliku nadu za osobe koje boluju od celijakije
jer gluten se vrlo često upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Sama mogućnost razvoja proizvoda sa "prihvatljivim" glutenom predstavlja
velik korak za pacijente koji su, nažalost, doživotno osuđeni na bezgluteinske
dijete.


Нема коментара: